Oneindige watervallen – Continuous Testing in de ogen van een Testimist

Auteur: René van Veldhuijzen ● revelzen@gmail.com

In de wereld van Software Testing hebben we er een handje van om ons zelf geregeld ‘dood’, of in ieder geval overbodig te verklaren. De kunst van het bedenken van nieuwe ‘Driven’ technieken, het opzetten van onmisbare certificeringen en het succesvol overtuigen van de klant, dat echt alles anders moet. Dat gezegd hebbende, laten we het eens gaan hebben over Continuous Testing.

Ik ben een kind van het watervaltijdperk, toen projecten nog soepel verliepen ondanks niet gehaalde deadlines. Mislukte projecten werden kort vermeld in de media (toen nog de papieren krant) ergens na de liefdesadvertenties en testspecialisten klaagden alleen over het feit dat ze niet vroeg genoeg in het ontwikkeltraject werden betrokken. Lekker watervallen in V- en W-modellen. Overigens had ik onlangs een niet zo fraaie watervalbelevenis, toen ik in Parco delle Cascate di Molina mijn schouder weer eens uit de kom stootte nadat ik van een glibberige traptrede gleed. Maar dit even geheel terzijde.

Daar waar ik Scrum (Agile) altijd liefkozend ‘Mini-watervalletjes’ noem die elkaar in een mooi patroon opvolgen, is Continuous Testing wat mij betreft ‘Oneindige watervallen’, waarbij de stroom hier en daar extra vaart krijgt door toepassing van testautomatisering-tools. En dat allemaal volgens het Oprah Winfrey principe: ‘You are a tester and you are a tester and yes you are a tester, you are all testers’. Uitholling van ons vak? Nee, natuurlijk niet, want het is immers een vak. Daar hebben we met opleidingen, functietitels, specialistische bedrijven en certificeringen wel voor gezorgd. Ons beroep pakt niemand af! We blijven ons continu (hey?!) ontwikkelen tot betere specialisten, consultants, coaches en opleiders.

Ook dit Continuous Testing hebben we ons zelf aangemeten. Benoemd vanuit het gedachtegoed van Continuous Delivery en, hoe fijn, ook prima toe te passen voor DevOps omgevingen. Ik wacht met smart op de opleidingen en het onvermijdelijke certificaat CSCT (Certified Specialist Continuous Testing).

Watervallen blijven een bijzonder fenomeen!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *